fbpx
 

Razmišljanje avtorjaZdravstveno zavarovanje za tujino? Obvezno!

29/04/2022 Žiga

Potovanja in počitnice so lepi in veseli dogodki, ki jih vsi z nestrpnostjo pričakujemo. Med nami je iz dneva v dan več takšnih, ki v tujino pogosto potujemo, tako zasebne kot poslovne narave. Hočemo ali ne pa se žal včasih, ko je to najmanj potrebno, zgodi kakšna neprijetnost zaradi katere moramo obiskati zdravnika. Stroški zdravljenja v tujini so lahko zelo visoki in tudi vedno plačljivi, zato je pomembno, da še pred potovanjem poskrbimo za sklenitev zdravstvenega zavarovanja za tujino.

Zdravstveno zavarovanje za tujino, ki je namenjeno tako posameznikom kot družinam, krije nujne stroške, ki nastanejo kot posledica bolezni ali nezgode in velja v vseh državah sveta. Poleg finančne varnosti, vam v okviru dogovorjene zavarovalne vsote za kritje stroškov nujnega zdravljenja in prevoza, zagotavlja tudi 24-urno asistenco v slovenskem jeziku, vse dni v letu. Kaj je torej krito?

  • Nujna zdravstvena pomoč v primeru bolezni ali nezgode (pri javnih in zasebnih zdravstvenih ustanovah)
  • Zdravila, ki jih predpiše lečeči zdravnik
  • Nujna zobozdravstvena pomoč
  • Prevoz v domovino v primeru težjih zdravstvenih težav
  • Prevoz družinskega člana v primeru hospitalizacije zavarovanca
  • Povratek v domovino v primeru smrti družinskega člana
  • 24 urna asistenca v slovenskem jeziku

Možno je skleniti tudi zavarovanje »Multirisk«, ki vam nudi kritje in asistenco tudi pri težavah kot so izguba oz. kraja dokumentov ali prtljage, zamuda leta ali prtljage, civilna odgovornost, organizacija pravne pomoči in še nekatere podobne neprijetnosti, ki vas lahko doletijo v tujini.

ZAKAJ “MODRA” EVROPSKA KARTICA ZAVAROVANJA NI DOVOLJ?

Res je, tako evropska kartica zdravstvenega zavarovanja kot dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, krijeta stroške zdravstvenih storitev ob bolezni ali nezgodi med potovanjem ali bivanjem v tujini. Vendar se razlikujeta v obsegu in višini kritja. Od narave bolezni ali poškodbe, zdravstvene ustanove in tudi države je odvisno, ali bodo stroški zdravljenja poravnani iz strani zavarovalnice ali jih boste morali plačati sami. Če se slednjemu želite izogniti, saj ti stroški nikakor niso nizki, je vredno razmisliti o dodatnem zdravstvenem zavarovanju za tujino, ki zagotavlja širši obseg kritja kot evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, poleg tega pa vam neprestano nudi asistenco. Glavne razlike med evopsko kartico zavarovanja in komercialnimi zavarovanji za tujino torej so:

Evropska kartica ne krije prevoza v Slovenijo!

V primeru, da v tujini težje zbolite ali se poškodujete, ker ste bili npr. udeleženi v prometni nesreči, boste potrebovali tudi prevoz v Slovenijo. Strošek prevoza zgolj iz sosednjih držav znaša od 1.500€ dalje in tega stroška prevoza v domovino vam evropska kartica ne krije.

Evropska kartica ne krije storitev zasebnih zdravnikov!

V tujini so zasebne klinike in zasebni zdravniki v znatno večjem številu, kot v Sloveniji. Evropska kartica ne krije stroškov pri zasebnih zdravnikih.

Evropska kartica pogosto ne povrne vseh stroškov!

Stroški se povrnejo v višini povprečne cene enakih storitev v Sloveniji. Ker je strošek zdravstvenih storitev v tujini navadno višji, pogosto ni povrnjen v celoti.

Evropska kartica velja le na področju Evrope!

Kartica je veljavnja le v državah Evropske unije, V Makedonij, Srbiji, Črni gori, Avstraliji, Islandiji, Liechensteinu, Švici, na Norveškem in v Avstraliji.

KAJ PA ZAVAROVANJE ZA TUJINO, KI BI VELJALO KAR VSE LETO?

Ste tisti, ki pogosto potujete in nočete vsakič znova urejati zavarovanja, že razmišljali o sklenitvi celoletnega zavarovanja? Pot v tujino niso nujno vedno le počitnice – včasih se odpravimo npr. po nakupih v Italijo ali Avstrijo, ali pa na kratek enodneven izlet in takrat marsikdo izmed nas pozabi na sklenitev zavarovanja. Da se rešimo takšnih skrbi, je torej priporočljivo skleniti zavarovanje po znižanih premijah, ki velja vso leto za neomejeno število potovanj, kjer posamezna pot ne sme biti daljša od 90 dni.

Deli na

Žiga

Vodja agencije