fbpx
 

ZanimivostiDejstva in resnice o letenju

20/11/2022 Žiga

Tokrat vam predstavljamo nekaj zanimivih dejstev v povezavi z letali in letalskim prevozom.

 1. Nizozemski letalski prevoznik KLM velja za najstarejšo še delujočo družbo na svetu, ustanovljena je bila 7. oktobra 1919.
 2. Največje potniško letalo na svetu je Airbus A380. Prostora ima za okrog 3000 kovčkov, 544 potnikov in kar 320.000 litrov goriva, njegov doseg pa je 15.200 kilometrov.
 3. Del standardne konvencije je, da piloti in kopiloti pred letom nikoli ne uživajo enakega obroka hrane. Razlog je preventivne narave, v izogib morebitne zastrupitve s hrano obeh.
 4. Na 3-urnem letu lahko človeško telo izgubi kar do 1,4 litra vode, zato je potrebno poskrbeti za zadostno hidracijo.
 5. En motor Boeinga 777 ima dvakrat toliko moči, kot so jo imeli vsi motorji na ladji Titanik skupaj.
 6. V večini kabin letalskih prevoznikov ni vrste sedežev označene s številko 13, zaradi vraževerja potnikov jo letalske družbe raje izpustijo.
 7. Če bi na višini zračni tlak znotraj letala padel, bi potniki v 45 sekundah izgubili zavest, smrt pa bi nastopila v nekaj minutah. Če je zaznan padec tlaka, se kisikove maske samodejno spustijo in zagotovijo kisik za približno 12-15 minut. To je dovolj dolgo, da se pilot spusti na višino, kjer se z lahkoto diha.
 8. Letalski prevozniki vztrajajo, da morate izklopiti prenosne elektronske naprave oziroma jih namestiti v letalski način med vzletom in pristankom. Dejansko te naprave ne vplivajo na navigacijski sistem letala, saj ta deluje na različni frekvenci. Namesto tega si letalski prevozniki želijo, da ste med vzleti in pristanki pozorni in prisluhnete navodilom za varnost, katere podajo stevardese.
 9. Trenutno najdaljši komercialni polet je iz Aucklanda (Nova Zelandija) do Dohe (Katar) in je dolg 14.525km.
 10. Leta 1987 je družba American Airlines prihranila 40.000 dolarjev tako, da je iz vsake solate, ki so jo stregli v prvem razredu, odstranila zgolj eno olivo.
 11. Širina kril letala A380 je večja kot dolžina celega letala. Širina kril je 80m, dolžina celotnega letala pa znaša 72,7m.
 12. Zračne turbulence so morda res neprijetne, a nenevarne. Znanstveniki verjamejo, da se bodo do sredine stoletja, ko pričakujejo dvakrat višjo raven ogljikovega dioksida v ozračju, močnejše turbulence povečale predvsem nad Severno Ameriko, Evropo in Severnim Pacifikom. Nezanemarljivi pa niso niti stroški zaradi turbulenc – ti znašajo okoli 200 milijonov dolarjev na leto samo za ameriške letalske družbe, vse skupaj pa naj bi zaradi segrevanja ozračja in posledično nestanovitnih vremenskih razmer samo še naraščalo.

Preberite si tudi Sprostite se: Letenje je varno.

Deli na

Žiga

Vodja agencije