fbpx
 

ZanimivostiAli ste vedeli?

16/11/2022 Žiga

Medtem, ko na potovanja in raziskovanje našega čudovitega planeta moramo še malo počakati, smo za vas zbrali nekaj zanimivih dejstev, za katere morda še niste vedeli.

 1. Trenutno največji hotel na svetu je First World Hotel v Maleziji, ki se ponaša s kar 7351 sobami. Sledita znamenita The Venetian and The Palazzo in MGM Grand v Las Vegasu s 7117 in 6852 sobami.
 2. Če bi želeli prespati po eno noč v vsakem izmed hotelov v Las Vegasu, bi vam to vzelo več kot 400 let.
 3. Najbolj suha puščava na svetu je Ross Island na Antarktiki, kjer ni deževalo že milijone let, druga najbolj suha pa je Sahara v Afriki.
 4. Indijski vlaki prepeljejo kar 23 milijonov potnikov in to v enem samem dnevu! Število prepeljanih potnikov lahko primerjamo s celotnim prebivalstvom Avstralije. Če bi vse proge, ki potekajo po Indiji zložili v ravno linijo, bi z njo 1,5-krat obkrožili naš planet.
 5. Afriška država Etiopija ohranja svoj koledar, ki za gregorijanskim koledarjem (ki ga uporabljajo v večini držav) zaostaja približno 7 let, kar pomeni da je v Etiopiji trenutno leto 2013. Prav tako novega leta ne začenjajo s prvim januarjem, pač pa z 29. ali 30. avgustom.
 6. Kljub temu da je Egipt znan po svojih mogočnih piramidah, jih v Sudanu najdemo še precej več. Sicer se podatki nekoliko razlikujejo, a v Sudanu naj bi bilo približno 250 piramidnih struktur, ki so jih zgradili vladarji kraljestva Kushite, Egipt pa naj bi jih imel nekaj več kot 100.
 7. 99% površine Libije predstavlja puščava.
 8. V Kanadi je več kot 3 milijone jezer, kar je približno 60% vseh svetovnih jezer.
 9. Rusija je po površini večja kot Pluton (nekdanji planet).
 10. V Papui Novi Gvineji govorijo več kot 820 jezikov.
 11. V San Marinu je registriranih več avtomobilov kot prebivalcev.
 12. Celotna država Monako je po površini manjša kot Central Park v New Yorku.
 13. Švedska ima skoraj 267,000 otokov, kar je več kot katerakoli druga država na svetu.
 14. Najnižja država na svetu so Maldivi, s približno le 2m nadmorske višine in zaradi dvigovanja gladine morja počasi, a neizogibno izginjajo.
 15. Trenutno živeča populacija predstavlja 7% vseh ljudi, ki so kadarkoli živeli na zemlji. Vsako sekundo se rodijo štirje ljudje, medtem ko umreta dva.
 16. Kanarski otoki niso poimenovani po pticah Kanarčkih, ampak po kužkih. Njihovo ime izvira iz latinske fraze Canariae Insulae, kar pomeni »otok psov«.
 17. Uradno ime mesta Bangkok je precej daljše kot ga poznamo in sicer: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.
Deli na

Žiga

Vodja agencije