Aktualne teme, obvestila in kratke novičke iz sveta potovanj!

28.12.2020 : Quatar Airways – nakup kart brez tveganja

Prevoznik Quatar Airways je napovedal, da bo potnikom ponudil možnost povračila denarja za vse vozovnice izdane do 30.4.2021 za potovanja do konca leta 2021, ne glede na razlog odpovedi. Opcije so tri in sicer; vračilo denarja, sprememba datuma ali izdaja potovalnega bona z 10% dodatno vrednostjo. Za izdajo fleksibilnih letalskih vozovnic se odloča velika večina prevoznikov. Definitivno korak v pravo smer in upamo, da bo podobna praksa vsaj delne fleksibilnosti vozovnic ostala tudi po zaključku pandemije.

25.12.2020 : Konec letalske družbe Montenegro Airlines

Črnogorska vlada nacionalnemu prevozniku Montenegro Airlines ni odobrila finančne injekcije prepotrebne za obstanek družbe. Država naj bi ustanovila novega prevoznika, ki mu bo namenila začetni kapital in bi z leti pričel v začetku poletne sezone. Na zadnjem poletu iz Podgorice do Beograda je pilot na nebu nad Črno goro zarisal obliko srca.

25.12.2020 : Po novem le rdeči seznam za napotitev v karanteno

Zadnja sprememba pri prehajanju meje z Slovenijo je, da ni več treh seznamov (zeleni, oranžni in rdeči), ampak le en in sicer rdeči seznam. Za vse države, ki niso izrecno naštete na rdečem seznamu, velja, da v njih ni visokega tveganja za okužbo in lahko osebe, ki prihajajo iz teh držav ali administrativnih enot držav, vstopijo v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa glede SARS-CoV-2. Več o tem na seznam rdečih držav.

04.12.2020 : So pri letalskih potnikih karantene in testiranja v povezavi s COVID-19 smiselne?

Evropski center za nalezljive bolezni in Agencija EU za varnost v letalskem prometu sta včeraj predstavila Smernice za testiranje COVID-19 in karanteno letalskih potnikov. Dokument vsebuje informacije o učinkovitih strategijah, ki bodo zdravstvenim in vladnim organom omogočile, da ocenijo scenarije in sprejmejo utemeljene odločitve o najboljših možnih ukrepih. V analizi (spodnja povezava) sta prišli do sila pozitivnih ugotovitev za letalske potnike. Znanstveni dokazi in informacije predstavljeni in analizirani v tem dokumentu, izpostavljajo naslednje ključne premisleke:

  •  v trenutnih epidemioloških razmerah, kjer je SARS-CoV-2 prisoten v vseh državah EU / EGP in UK, uvoženi primeri predstavljajo zelo majhen delež vseh odkritih primerov in verjetno ne povečujejo znatno stopnje prenosa.
  •  ocenjuje se, da je razširjenost COVID-19 pri popotnikih verjetno nižja od razširjenosti v splošni populaciji ali med stiki potrjenih primerov.
  •  potnikov ne bi smeli šteti za visoko rizično populacijo in jih ne obravnavati kot stike v primerih COVID-19, razen če so bili v znanem stiku s potrjenim pozitivnim primerom.
  •  za potnike bi morali veljati enaki predpisi ali priporočila, ki veljajo za lokalno prebivalstvo.
  • države članice bi morale vedno sprejeti svoje državljane in državljane EU ter njihove družinske člane, ki prebivajo na njihovem ozemlju ter olajšati hiter tranzit skozi svoja ozemlja.

Odločevalci so vabljeni, da preučijo podrobne epidemiološke dokaze, ki podpirajo smernice, predstavljene v tem dokumentu, ki kažejo, da:

  •  v trenutnih epidemioloških razmerah sistematično testiranje ali sistematično testiranje na COVID-19 ali karantena letalskih potnikov ni priporočljiva.
  •  priporoča se uskladitev med državami članicami na podlagi posebnih ukrepov, predstavljenih v tem dokumentu.

Več na povezavi: Smernice za testiranje in karanteno letalskih potnikov.

04.12.2020 : Država letališču Ljubljana namenja pet milijonov evrov pomoči

Vlada je na današnji seji potrdila predlog dodelitve državne pomoči podjetju Fraport Slovenija za delno povrnitev škode zaradi posledic pandemija covida-19. Predlagali so pet milijonov evrov pomoči, kar pa predstavlja okoli 33 odstotkov škode, ki jo bo po izračunih imel Fraport. Upravitelj letališča bo letos imel škodo ocenjeno na 15,261 milijona evrov. Izračun temelji na upadu izida iz poslovanja v primerjavi z letom 2019, v navedenem znesku pa je upoštevana že prejeta druga državna pomoč.

04.12.2020 : Podaljšanje turističnih bonov RS

Dobre novice za vse, ki še niste uspeli koristiti turističnih bonov / vavčerjev. Vlada je namreč sprejela sklep o podaljšanju veljavnosti ukrepa za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma, in sicer do 31. decembra 2021. Takoj, ko bodo ukrepi sproščeni vam bomo seveda zopet na voljo za pomoč pri rezervaciji (Turistični boni), o vsem skupaj pa vas bomo seveda sproti obveščali.

STAREJŠE NOVIČKE

10.11.2020 : Lufthansa poziva k uporabi hitrih testov

Lufthansa je imela v tretjem četrtletju med julijem in septembrom 1,7 milijarde evrov čiste izgube zaradi pandemije covida-19. Skupina pa se pripravlja še na zahtevno zimo, ki bo potekala v znamenju novih ukrepov za zajezitev pandemije, ki negativno vplivajo na letalski sektor. Lufthansa bo zato letela le s četrtino razpoložljivih zmogljivosti. Izvršni direktor Spohr je zato odgovorne pozval k širši uporabi hitrih testov za novi koronavirus, da bi tako zmanjšali število odrejenih karanten, s katerimi se spopadajo potniki. Zaradi pandemije je v Lufthansi ogroženih 30.000 delovnih mest, število poletov, ki jih opravi, pa je najnižje po letu 1970.

8.11.2020 : Novo letališče v Berlinu

Po dolgih 14ih letih svoja vrata odpira novo letališče v Berlinu, ki se bo imenovalo Brandenburg (IATA oznaka BER) in bo nadomestil obe dosedanji letališči. Zaprtje letališča Tegel (odprt leta 1948), tako sledi zaprtju drugega berlinskega letališča Schönefeld (odprt leta 1934) nekaj tednov pred tem. Letališče Brandenburg, predstavlja projekt po astronomski ceni v vrednosti gradnje npr. 7.300 nemških otroških vrtcev ali pa 43 km nemških avtocest oziroma štirih berlinskih glavnih železniških postaj. Tudi podatki o gradnji so osupljivi: sodelovalo je okoli 22 tisoč ljudi, porabili so 3,4 milijona ton betona, 2,4 milijona ton drugih gradbenih materialov in 33.000 kvadratnih metrov stekla ter 1.400 hektarov površine, kar ustreza približno 200 nogometnim igriščem. Kompleks, ki bi sicer po prvotnih načrtih moral biti dokončan že leta 2011 tako končno začenja z obratovanjem.

5.11.2020 : Izbrani so najboljši kampi v Sloveniji in na Hrvaškem

Po izboru obiskovalcev portala Avtokampi.si, so najboljši kampi v Sloveniji letos kamp Bled, na drugem mestu je River Camping Bled, na tretjem pa kamp Šobec. Med manjšimi kampi je najboljši Koren iz Kobarida, ki je obenem tudi najbolj ekološki kamp pri nas. V kategoriji najboljši glamping resort je prvo mesto osvojil Garden Village Bled, na drugem mestu je vinski glamping Chateau Ramšak iz Maribora in na tretjem Glamping Olimia Adria Village. Na sosednjem Hrvaškem je med velikimi istrskimi kampi zmagal kamp Valkanela iz Vrsarja. Na Kvarnerju je ponovni zmagovalec kamp Čikat, najboljši večji dalmatinski kamp je tudi letos kamp Straško iz Novalje.

27.10.2020 : Se kmalu obeta nov nacionalni prevoznik?

Kot poroča portal ex-Yu Aviation naj bi slovenska vlada znova razmišlja o ustanovitvi novega nacionalnega prevoznika z zasebnim partnerjem in je začasno za ta namen rezervirala 70 milijonov evrov, v okviru ukrepov za ublažitev in odpravo posledic pandemije Covid-19. Iz ministrstva sporočajo, da odločitev o partnerju še ni bila sprejeta.

26.10.2020 : Pet milijonov evrov subvencij za letalske prevoznike

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo javni razpis, katerega namen je izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije z evropskimi in tretjimi državami. Kot opozarjajo na ministrstvu, je pandemija najbolj prizadela turistično panogo, hkrati pa je za razvoj slovenskega gospodarstva velikega pomena prav mednarodni letalski promet in mednarodna povezljivost slovenskega gospodarstva. Cilj razpisa je ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije in spodbuditi vzpostavitev novih rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije prenehali leteti v Slovenijo. Z razpisom bo država sofinancirala stroške, ki jih imajo letalski prevozniki s tem, da zagotovijo lete in pripeljejo potnike v Slovenijo. Za sofinanciranje bo na voljo pet milijonov evrov pomoči, pri razdeljevanju sredstev pa se bo upoštevalo število letalskih linij in število pripeljanih potnikov v Slovenijo. Na voljo je okvirno pet milijonov evrov sredstev. V letošnjem letu je iz proračunske postavke spodbujanja letalske povezljivosti Slovenije (Covid-19) na voljo 1,5 milijona evrov, prihodnje leto pa 3,5 milijona evrov. Dodeljena sredstva morajo biti porabljena do konca 2021. Na to kakšen bo odziv prevoznikov na razpis, pa bo potrebno še malce počakati.

Deli na socialnih omrežjih

Žiga

Vodja agencije

Komentiraj

Your email address will not be published. Required fields are marked *