fbpx
 

Aktualne temeRazmišljanje avtorjaPotovanja po covid-19

12/05/2020 Žiga

Verjetno se spomnite apokaliptičnih napovedi, kako nič več ne bo, kot je bilo. Kar nekaj medijev in tudi posameznikov je malo da ne uživalo, ko so lahko širši javnosti dnevno podajali negativne informacije v smislu – bojte se, konec je blizu.

Pa vendarle… Življenje se prebuja in nič ga ne more ustaviti. Kakor nas je pandemija po eni strani močno limitirala, nam je po drugi dala možnost, da se za trenutek ustavimo, zazremo vase in se spomnimo na tisto, kar je zares pomembno. Spet bolj cenimo družino, zdravje in male vsakdanje stvari, ki so nam morda postale samoumevne.

Virus je med nami in tako bo tudi ostalo. Z njim smo se in se še bomo naučili živeti, s kančkom razuma in zdravo mero upoštevanja priporočil, ki bodo postala vse bolj življenjska. Na morebitni novi val bomo pripravljeni in prepričan sem, da naša kapitulacija pred virusom ne pride v poštev.

Čutiti je pozitivo v zraku in med ljudmi, ukrepi se sproščajo. Prijatelji se družijo ob kavi, družinski člani se obiskujejo tudi izven občin, pogovori ne potekajo več le o eni in isti temi – Koroni (pa ne o pivu) in zopet je videti nasmejane obraze.

Kako pa je s potovanji?

Dobivajo krila – dobesedno. Od 12.5.2020 se namreč odpira potniški promet na slovenskih letališčih. Seveda ni pričakovati, da bodo čez noč vzpostavljene vse povezave, pa vendarle pričakujemo prve komercialne lete že od 1.6. dalje. Počasi, vendar vztrajno se bodo odpirale meje tudi za turistična potovanja. Sprva po EU, sploh v državah z dobro epidemiološko sliko, potem pa kmalu tudi meje za bolj oddaljena potovanja na različne konce sveta. Junij bo za potovanja nekakšno tamponsko obdobje, julija pa se bo vsekakor potovalo. Svet je prelep, da bi ostal zaprt.

Pričakuje se, da bodo veljali določeni protokoli, ki jih bo potrebno upoštevati, vsaj na začetku bo temu tako. Določeni ukrepi se bodo najbrž prijeli dolgoročno, tako kot je bilo to po 11.9.2001 (teroristični napad na WTC v ZDA) in so nam do danes prišli tako v navado, da jih več niti ne zaznamo. Zaenkrat se predvideva, da bodo ponudniki storitev morali poskrbeti za naslednje.

Na letališčih:

 • Omejitev števila, usmerjanje in razdeljevanje potnikov na terminalih in avtobusih
 • Še pogostejše razkuževanje in prezračevanje prostorov in predmetov
 • Spodbujanje online check in-a
 • Merjenje temperature

Na letalu:

 • Vakuumsko zapakirani obroki
 • Manj prostega gibanja po letalu
 • Dodatno razkuževanje in čiščenje

V hotelih:

 • Spodbujanje online check in-a
 • Zmanjšanje kapacitet v restavracijah, ob bazenih in na plaži
 • Razdalja med mizami v barih in restavracijah in posledično podaljšanje delovnega časa le-teh
 • Zmanjšanje samopostrežnih bifejev
 • Hotelski delavci bodo razdeljeni v ekipe in uporabljali bodo maske
 • Vsi hoteli bodo morali imeti takojšen dostop do zdravniške pomoči

Povsod bo seveda potrebno dosledno upoštevati tudi standardna priporočila (maske, razkuževanje, socialna distanca). Pričakovati je, da se bodo ukrepi sproti dopolnjevali in sproščali, dilemi ki ju bo potrebno definitivno urediti sta karantene po vrnitvi iz določene destinacije in zdravstvena potrdila. Kljub raznim odbijajočim predlogom za ukrepe med potovanjem, ki jih je moč zaslediti v javnosti menimo, da bodo “potovalni ukrepi” življenski in izvedljivi.

Tudi v turističnih agencijah nismo izjema, upoštevali bomo vsa priporočila. Poleg osnovnega, torej da čimbolj poskrbimo za izpolnitev vaših pričakovanj na potovanju, imamo sedaj dodatno poslanstvo. Med vsemi destinacijami, ki bodo odprte za turizem, se bomo potrudili izluščiti tiste, ki so se najboljše spoprijele z epidemijo in kjer najbolj dosledno upoštevajo vse ukrepe z namenom, da bodo počitnice potekale čimbolj brezskrbno in sproščeno.

Tisti, ki vas že srbijo pete in komaj čakate, da se odpravite na pot, lahko že sedaj pobrskate po našem iskalniku ali pa nam pišete na info@primatravel.si.

Kljub dejstvu, da je bil turizem po svetu že večkrat na težki preizkušnji, se je vedno pobral in prepričan sem, da bo tako tudi tokrat. Ostanite zdravi in željni novih avantur.

Deli na

Žiga

Vodja agencije